trendi /

Souporaba vozil za novo dobo mobilnosti

V poslovni coni Komenda, enem najhitreje razvijajočih se tovrstnih območij v Sloveniji, je začel delovati nov center mobilnosti.

Souporaba vozil za novo dobo mobilnosti

Kaj ponuja Mobility Hub Komenda, kot je uradno poimenovan ta projekt, pojasnjuje David Fleischmann, vodja oddelka Nove mobilnosti, direktno in digitalno v družbi Porsche Finance Group Slovenia.

»Mobilnost prihodnosti tudi v poslovno okolje prinaša nove potrebe, oblike gibanja, prav tako načine obračunavanja stroškov za podjetja. Že nekaj časa smo načrtovali storitve, s katerimi bomo podjetjem olajšali mobilnost, in vstop v PC Komenda je bil glede na želje, ki so jih izražali naši poslovni partnerji, logičen korak,« opisuje izhodišča.

»V projekt smo v Porsche Finance Group Slovenia, pod katero sodi tudi celostna paleta souporabe vozil v okviru znamke sharetoo, vstopili v partnerstvu s Porsche Slovenija kot avtomobilsko številko ena v Sloveniji. To je družba, ki je z znamko MOON tudi eno od gonil vrhunske e-mobilnosti. Najpreprosteje povedano: uporabnikom, torej podjetjem, omogočamo izboljšano mobilnost. Na voljo jim je naša celovita storitev na področju car sharinga oziroma souporabe vozil, ki upošteva trajnostni cilj, da se uporabljajo električni avtomobili. Ni jim treba imeti vseh vozil v lasti ali v trajni uporabi, ampak jih lahko njihovi zaposleni ugodno najamejo natanko takrat, ko jih potrebujejo. Flota je sodobna, trajnostna in zanesljiva. Za zdaj so na voljo vozila znamke Volkswagen, in sicer ID.3, ID.4 in ID. Buzz.«

Lokacija v Komendi ni bila izbrana naključno, razlaga Fleischmann. V poslovni coni je namreč že danes več kot 140 podjetij s skupno 4500 zaposlenimi. Zanje je optimizacija zelo pomembna. Pogosto se odpravijo na krajšo ali občasno pot, skočijo na sestanek ali dostavo, na primer v bližnje Domžale (oddaljene deset kilometrov), Ljubljano in Kranj (obe mesti sta v 15- do 20-kilometrskem krogu).

PREPROSTA UPORABA

Uporabnik si vozilo rezervira in ga uporablja z aplikacijo, brez predaje ali prevzema ključev. Način uporabe avtomobila je intuitiven. Preprost je tudi zaledni sistem, v katerem lahko uporabnik spremlja na primer razpoložljivost vozila in stanje njegove baterije, podjetje pa prav tako dobi vpogled v podatke o opravljenih vožnjah, porabi in stroških. Vstopne cene so prilagojene trenutnim potrebam in željam podjetij. Na voljo so jim urni najemi že za sedem evrov (z vključenim polnjenjem in brez dodatnih stroškov ne glede na prevožene kilometre), celodnevni najemi od 38 evrov naprej in paketi od ponedeljka do petka od 74 evrov naprej. »Podjetjem danes ni treba plačevati mesečne najemnine. Smo jim pa vedno na voljo, če imajo specifične želje, na primer glede razdalje, časovnih oken ali trajanja uporabe. V takih primerih skupaj poiščemo optimalen model najema in primerne cene,« pojasnjuje Fleischmann.

Po meri uporabnikov

»Gre za ambiciozen projekt, ki po eni strani služi kot naša vstopna točka v mobilnostne storitve nove generacije. Tu lahko pokažemo, kaj že ponujamo uporabnikom na področju souporabe vozil in drugih storitev. Po drugi strani pa to ni zgolj pilotski projekt, ampak tudi povsem delujoča platforma, s katero omogočamo novo raven mobilnosti s souporabo električnih vozil številnim podjetjem, ki imajo svoj sedež v coni,« pojasnjuje Fleischmann. »Ker je v PC Komenda toliko podjetij in uporabnikov, nam ta njihova velika koncentracija omogoča, da se lotevamo najrazličnejših mobilnostnih izzivov. Tu odgovarjamo na dinamične potrebe podjetij, zagotavljamo premike zaposlenih in tudi ponujamo možnosti za prevoz proizvodov. Nismo fokusirani le na eno vrsto mobilnosti, temveč povsod iščemo optimum za naše uporabnike.« »Področje cone se še širi in bo dobilo tudi dodatne vsebine. Okrepila se bo recimo gostinska ponudba, s čimer se bodo potrebe po mobilnosti še spreminjale in povečevale. Mikromobilnost je denimo ena od komponent, ki prinaša prednosti uporabnikom v okoljih, kot je ta poslovna cona v Komendi. Načrtujemo pa tudi širitev ponudbe s poslovnega okolja na fizične osebe, torej vse tiste, ki vozilo občasno potrebujejo tudi za svojo osebno mobilnost,« dodaja Fleischmann. Nadaljevanje v sodelovanju s strankami Mobility Hub Komenda so zagnali že poleti, prvi odzivi pa so zelo pozitivni. »Naša pričakovanja se izpolnjujejo in prepričan sem, da smo uspešno začeli uresničevati našo širšo vizijo, to je postati vodilni ponudnik tovrstnih mobilnostnih storitev v Sloveniji. Ne pravim pa, da že vse vemo. Učimo se, pridobivamo izkušnje, odprti smo za vse predloge in nova znanja ter sodelujemo z našimi odjemalci. Na podlagi njihovih potreb bomo nadaljevali in se širili tudi na druge lokacije.«

Sistem SHARETOO: uporaba vozil po meri podjetja

V družbi Porsche Finance Group Slovenia so klasičnemu financiranju, torej finančnemu in operativnemu lizingu ter kreditiranju, dodali še namensko financiranje MOON za področje e-mobilnosti, medtem ko potrebe strank po občasni krajši mobilnosti pokrivajo s paleto produktov pod znamko sharetoo. Pri klasičnem financiranju gre za produkte, ki so namenjeni za obdobje vsaj enega leta in več. Na področju novih oblik mobilnosti pa s sharetoo ponujajo krajša obdobja uporabe vozil od nekaj minut do več mesecev.

V PONUDBI ZA PODJETJA SO:

  1. sharetoo Carsharing: kratkoročni najemi na način, kot je na voljo v Mobility Hubu Komenda.
  2. sharetoo Rent: najemi od enega dneva do enega ali več mesecev po sistemu, sorodnem sistemu rent-a-car. Trenutno imajo po Sloveniji v poslovalnicah v Ljubljani, Mariboru in od letos tudi v Kopru na voljo aktivno floto več kot 160 vozil z visoko stopnjo utilizacije. Z njimi zagotavljajo storitve Porsche Leasing Asistence ter nadgrajujejo mobilnost v partnerski prodajno-servisni mreži Porsche Slovenija in v podjetjih, ki so se pridružila projektu. Na voljo so odlična vozila koncerna Volkswagen in vrhunske storitve, med drugim dostava avtomobilov od vrat do vrat (door-to-door) ali sočasni najemi večjega števila vozil, na primer za potrebe dogodkov in podobno.
  3. sharetoo Carsubscription: sistem naročila (car subscription) z dolgoročnim najemom do enega leta, v katerega so vključeni vsi stroški uporabe, zavarovanja in vzdrževanja, razen stroška polnjenja.