trendi /

Butični servis s tradicijo

Že častitljivih 90 let lastniki vozil obiskujejo Paulusove v Škofji Loki. Tam danes četrta generacija spoštljivo nadaljuje eno najdaljših zgodb avtomobilnosti pri nas.

Butični servis s tradicijo

Kaj so mehaniki popravljali daljnega leta 1931? »Vse mogoče. Lahko si predstavljate, da avtov ni bilo prav veliko. V delavnico so vozili vse vrste motorjev, kmetijsko mehanizacijo, sčasoma pa potem tudi že kak avto in celo avtobus,« svojo pripoved začne Stane Paulus, tretji v vrsti Paulusov. In že ima nasmejani, danes sicer že upokojeni mož v rokah servisno knjigo iz tistih pionirskih časov.

Češke korenine

Paulusovi sicer izvirajo s Češke. Začetnik današnjega avtoservisa, Leopold, je v Škofjo Loko prišel ob začetku prve svetovne vojne in si tu ustvaril družino. Kot se za češke korenine spodobi, je najprej delal v tovarni ŠKODA v Plznu, leta 1931 pa odprl delavnico le nekaj sto metrov od lokacije, na kateri ta stoji danes.

Vsaka generacija Paulusov je dodala svoj kamenček v mozaik. Leopoldov sin Janez, šef od petdesetih let prejšnjega stoletja, je bil tisti, ki je pred več kot pol stoletja, leta 1968, postal uradni pooblaščeni serviser za Audijeva vozila. Navdušenega dirkača je nasledil Stane in po očetovi smrti vodil servis Paulus skoraj tri desetletja ter ga v tem času razširil in postavil temelje za njegovo današnjo podobo. Od leta 2014 družinsko podjetje vodi njegov sin Tomaž, a je le redko edini Paulus v hiši. Tudi mama Lojzka tako kot oče Stane ne more brez servisa in dobre volje sprejema stranke, Tomaževa sestra Mojca pa vodi servisno pisarno. »Avtoservis je dobesedno naš dom,« z neprikritim ponosom pove Tomaž.

"Ravno prav velik servis«

Paulus je danes avtoservis s celostno ponudbo storitev. »Smo pooblaščeni servis za vozila Volkswagen in Audi ter Volkswagen Gospodarska vozila.« Modele teh znamk redno servisirajo, popravljajo motorje, menjalnike, podvozja, električne sisteme, vzdržujejo klimatske naprave, ponujajo vulkanizerske storitve in hrambo pnevmatik ter optične meritve podvozij, z asistenčnim centrom poskrbijo za kleparska oziroma ličarska popravila in podobno. Lastnik vozila pri njih dobi tudi originalne rezervne dele in dodatno opremo. »To je skratka avtoservis, v katerem vam uredimo čisto vse, kar potrebujete za vozilo – lahko pa vam ga tudi prodamo,« pove Tomaž Paulus. Njegova servisna ekipa, ki se ves čas izobražuje in obnavlja svoja znanja, je odgovorna za strokovno opravljeno delo, hkrati pa se pri Paulusu zavedajo, da se morajo stranke ob tem pri njih tudi dobro počutiti.

»Dobro vzdušje v naši ekipi prenašamo tudi na odnos s strankami. Imamo znanje, izkušnje, ves čas gremo naprej. Smo dovolj veliki, da ponudimo celostno storitev, hkrati pa smo še vedno dovolj majhni, butični, da vzdržujemo tesen odnos z našimi zvestimi strankami,« izpostavi četrti Paulus na čelu družinskega podjetja. Njegove besede potrjujejo tudi rezultati. Pred slabim desetletjem so posebno priznanje Paulusovim izrekli tudi v centrali Volkswagna za Evropo. Ekipo iz Škofje Loke so namreč uvrstili na svoj seznam stotih najkakovostnejših servisov naše celine.

Prvi na svetu

In ko smo že pri tem: ne morete vstopiti v servisno pisarno, ne da bi opazili vitrine, v katerih se police šibijo od priznanj. Ob številnih pokalih, plaketah in diplomah Tomažu še posebej zasijejo oči, pa tudi oče Stane se zadovoljno nasmeje. Preizkušanje znanja in sposobnosti na servisno-svetovalnih tekmovanjih je dolgoletna družinska tradicija in tudi tu gre Paulusom odlično. Tu so priznanja za prva mesta na slovenskih tekmovanjih, Stanetova in Tomaževa zmaga na servisnem svetovanju za znamko Audi, ki ju je leta 2006 popeljala do svetovnega tekmovanja in šestega mesta v Valencii, dve Tomaževi uvrstitvi v prvo deseterico na »svetovnem prvenstvu« Volkswagnovih servisnih svetovalcev – ter krona, naslov svetovnega prvaka leta s slovensko ekipo. »Za naslove se pri Volkswagnu poteguje tudi do 20 tisoč zaposlenih v servisni mreži po vsem svetu. Leta 2015 smo med finalisti v Wolfsburgu in Berlinu na zmagovalni oder stopili Slovenci. Občutek je bil neverjeten, ponosni smo bili, da smo dokazali svojo strokovnost. In veste, kaj je bilo še fino? Da so bili na odru, a kot tretji, tudi naši tekmeci iz soseščine, Avstrijci,« se nasmeje Tomaž.

Prav prijaznost in dobra energija sta tisto, kar pri Paulusu čutite na vsakem koraku. Podatek, da za vaše vozilo skrbijo strokovnjaki, ki so vrhunski v svojem poslu tudi v svetovnem merilu, pa tudi doda svoje v zgodbi o predanem delu in kakovosti, dolgi že 90 let.