trendi /

Čas se izteka

Če razmišljate v podjetju o postavitvi sončne elektrarne, je zdaj skrajni čas, da ukrepate. S 1. januarjem 2024 bo prišlo do velike in zelo pomembne spremembe: ukinja se namreč t. i. sistem neto meritev oziroma net metering. Gre za finančno najugodnejši način obračunavanja, ki je bil pri postavitvi sončne elektrarne (z močjo do 43 kilovatov) doslej na voljo tako fizičnim osebam kot malim poslovnim odjemalcem. Čeprav vse podrobnosti novega sistema še niso povsem znane, pa je eno že jasno: nikakor ne bo tako ugoden kot sedanji.

Čas se izteka

Net metering oziroma sistem neto meritev je trenutno veljavni način obračunavanja električne energije za objekte z lastno sončno elektrarno (z močjo do 43 kilovatov).

Kako deluje?

Spomnimo: vaša sončna elektrarna je priključena na omrežje, in kadar je njena proizvodnja večja od vaše porabe v objektu, presežek elektrike oddaja v omrežje. Kadar pa so potrebe v objektu večje od trenutne proizvodnje sončne elektrarne, potrebno električno energijo pridobite iz omrežja. Po trenutno veljavnem sistemu neto meritev se razlika med (v omrežje) oddano in porabljeno električno energijo (iz omrežja) obračuna enkrat letno, ob koncu koledarskega leta.

Elektrodistributer vam torej v primeru, da ste potrebovali več elektrike iz omrežja, kot ste je vanj oddali, enkrat letno izstavi račun za razliko med obema. Za ta del porabe (in samo zanj) plačate tudi omrežnino. Če pa letni neto obračun pokaže, da ste s svojo elektrarno ustvarili presežek, ga oddate v omrežje, ne da bi vam operater za to kaj plačal. Namen te sheme namreč ni zaslužiti s proizvajanjem elektrike, temveč pokrivati potrebe po energiji z minimalnimi stroški.

Če je vaša sončna elektrarna pravilno dimenzionirana, namreč na letni ravni proizvede toliko električne energije, kolikor je porabite. Zato do razlike med količino elektrike, oddane v omrežje, in tiste, ki je prevzeta iz omrežja, ne prihaja, kar seveda pomeni, da s tem nimate nobenih dodatnih stroškov. Ravno zato je sistem neto meritev za uporabnike tako ugoden – prihranki pri električni energiji so zares veliki.

Spremembe in ključni datumi

Bistvena sprememba, ki se nam obeta, je torej ukinitev sistema neto meritev s 1. januarjem 2024. Za sončne elektrarne, za katere bodo vloge za soglasje za postavitev in priklop na omrežje oddane v letu 2024 ali kasneje, ta sistem ne bo več veljal. To pomeni, da se bo razlika med oddano in prejeto energijo obračunavala vsak mesec kot ob klasičnem odjemu elektrike.

Zato boste pozimi, ko boste imeli veliko večjo porabo kot proizvodnjo, električno energijo plačevali, poleti, ko boste imeli presežke, pa jo boste dobavitelju prodajali, seveda po precej nižji ceni, kot jo boste pozimi plačevali, saj bo presežkov na trgu poleti veliko.

Kaj pa omrežnina? Vlada RS je marca lani izdala Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki s koncem leta 2023 ukinja net metering, hkrati pa prinaša tudi spremembe pri obračunavanju omrežnine in dajatev.

Uredba določa, da mora biti zaračunavanje omrežnine nediskriminatorno. To vsekakor pomeni, da jo boste morali plačati za prav vso električno energijo iz omrežja, ki jo boste porabili, ne glede na to, koliko elektrike boste s svojo elektrarno oddali v omrežje. Spomnimo: pri trenutnem sistemu net metering plačate omrežnino le za razliko med proizvedeno in porabljeno električno energijo na letni ravni, in sicer izključno v primeru, da je bilo iz omrežja prevzete več elektrike, kot ste je vanj oddali.

Finančni izkupiček lastne sončne elektrarne bo zaradi te spremembe veliko slabši.

Zato je poziv k hitremu ukrepanju na mestu: fizične osebe in mali poslovni odjemalci, ki bi si še želeli zagotoviti net metering kot finančno najugodnejši način obračunavanja, morajo vlogo za soglasje pri pristojnem elektrooperaterju oddati do vključno 31. decembra 2023, elektrarna pa mora biti nato dejansko montirana do konca leta 2024.

Čim prej se nam oglasite, da vam lahko pomagamo ujeti rok za obračunavanje po finančno najugodnejšem sistemu neto meritev. Zagotavljamo vam, da bomo vašo vlogo pripravili najkasneje v treh tednih* po tem, ko boste stopili v stik z nami. Storite to in pomagali vam bomo prehiteti nova pravila, ki dražijo vašo investicijo. Oddajte povpraševanje na https://povprasevanje.moon-power.si/.

Soglasje za postavitev in priklop sončne elektrarne na omrežje izdajajo pristojni elektrodistributerji (Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Primorska). Za obravnavo vloge potrebujejo približno tri tedne, ob večjem navalu pa se ta čas lahko tudi podaljša. Zakonsko določeni rok je sicer največ trideset dni, v preteklosti pa je ob večjem zanimanju že prišlo tudi do daljših čakalnih dob.

Odprta vprašanja

Nadaljnje spremembe še niso povsem jasne. Od kdaj bo treba plačevati omrežnino tudi za električno energijo, ki jo boste oddali v omrežje, še ni definirano. Prav tako bomo še videli, kje se bo (glede na nakupne cene) ustalila cena, ki jo bodo dobavitelji elektrike plačevali za neto mesečne presežke energije, ki jih bodo prevzeli od vas.

Začnite takoj

Svetujemo vam, da ne čakate predolgo. Če razmišljate o lastni fotovoltaiki, se vam resnično izplača pohiteti z oddajo vloge za soglasje za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne v omrežje do 31. decembra letos, kar vam zagotavlja ohranitev obračuna po sistemu neto meritev.

Vsekakor pa računajte na to, da vloge ne morete oddati kar od danes do jutri. V vlogi je namreč treba navesti kar nekaj zelo konkretnih podatkov, med njimi:  

  • kolikšna bo priključna moč sončne elektrarne v kilovatih;  
  • kolikšna bo moč fotonapetostnih modulov v kilovatih in kako bodo nameščeni;  
  • koliko bo optimizatorjev in razsmernikov, kakšne vrste in moči bodo ter druge tehnične informacije;  
  • predvideti je treba tudi, kolikšna bo letna proizvodnja za lastne potrebe in kolikšna za oddajo v omrežje.  

Te podatke pri znamki MOON pridobimo na podlagi natančne zasnove vaše sončne elektrarne, ki jo pripravijo naši strokovnjaki. Pravilno dimenzioniranje in načrtovanje vaše sončne elektrarne sta izjemno pomembna, zato čim prej vzpostavite stik z nami. Pripravili vam bomo informativno ponudbo, nato pa si v dogovoru z vami strokovno ogledali vaš objekt (t. i. home check) in tako zasnovali sončno elektrarno, ki bo prilagojena vam in vašim potrebam oziroma zmožnostim.

Razbremenili vas bomo tudi zapletenega izpolnjevanja vloge. Poskrbeli bomo, da bomo vanjo vnesli točne podatke in v postopku zato ne bo prišlo do nobenih birokratskih zapletov. Ker se zavedamo, da je tokrat čas zares denar, se zavezujemo, da bomo vašo vlogo pripravili v treh tednih* po oddaji vašega povpraševanja (seveda v primeru, da se boste takoj odzvali pri vseh vmesnih korakih). Vlogo boste nato pri pristojnem elektrooperaterju vložili sami ali pa bomo to po vašem pooblastilu naredili mi.

Elektrodistributer lahko vašo vlogo za soglasje tudi zavrne. Za to sta dva ključna razloga:  

  1. omrežje na vašem območju je že doseglo maksimalno obremenitev s sončnimi elektrarnami (tudi v tem primeru imamo rešitev za vas, več o tem TUKAJ);
  2. vaša vloga vsebuje nepravilne ali nepopolne podatke, ki jih kljub pozivu niste ustrezno korigirali. Da se temu izognete, vlogo za naše stranke vedno izpolnijo strokovnjaki znamke MOON. Če nam stranke dajo napačne informacije, denimo o lastniku objekta ipd., in je treba popraviti ali dopolniti vloženo vlogo, pri znamki MOON prevzamemo vso koordinacijo in izvedbo.

Zakaj bi izbrali MOON?

Znamka MOON je del zaupanja vrednega podjetja Porsche Slovenija, ki na slovenskem tržišču deluje že trideset let. Naši izkušeni strokovnjaki vam bodo stali ob strani pri prav vseh korakih, od zasnove sončne elektrarne do priprave vse potrebne dokumentacije, pridobitve soglasij in dovoljenj, postavitve, priključitve na sistem ter vzdrževanja.

Sončne elektrarne MOON so zgrajene iz najkvalitetnejših monokristalnih sončnih celic in drugih kakovostnih komponent priznanih proizvajalcev ter vam zagotavljajo stabilen mesečni donos več desetletij. Njihova pričakovana življenjska doba je trideset let in več.

Podpirali vas bomo tudi po zagonu elektrarne in vam omogočili uporabo zanesljive programske opreme, s katero boste preprosto upravljali sistem, optimalno izkoriščali energijo in nadzorovali stroške. Na voljo so vam tudi kakovostni hranilniki električne energije, ki povečujejo vašo neodvisnost od električnega omrežja.

Ob vsem tem pa vam lahko na enem mestu ponudimo še druge celostne rešitve za trajnostno delovanje, torej tudi polnilne postaje za električna vozila znamk Volkswagen, Audi, CUPRA, SEAT, Škoda in Volkswagen Gospodarska vozila ter prav tako za električne avtomobile drugih znamk, prek podjetja Porsche Leasing pa tudi ugodne možnosti financiranja.

* Velja v primeru takojšnjega naročila in potrditve termina ogleda (t. i. home check) po prejemu informativne ponudbe, takojšnje potrditve ponudbe po ogledu in takojšnjega podpisa pogodbe o nakupu sončne elektrarne po prejemu. Pridržujemo si pravico do podaljšanja roka na več kot tri tedne v primeru višje sile. Upoštevana bodo povpraševanja, ki bodo oddana najkasneje do 1. 12. 2023.