vozila /

Audi Q6 e-tron: kaj vemo o njem?

Novo dobo elektrifikacije pri znamki Audi naznanja model Q6 e-tron, zasnovan na revolucionarni platformi PPE (Premium Platform Electric). Nekaj podrobnosti o njem bodo v prihodnjih mesecih šele razkrili. Kaj pa je že jasno?

Audi Q6 e-tron: kaj vemo o njem?

Q6 e-tron bo pomenil kvantni preskok znamke s štirimi krogi na področju brezogljične mobilnosti. To bo namreč prvi model, zasnovan na platformi PPE, ki je plod razvoja znamk Audi in Porsche. Hkrati bo to tudi prvi model, ki bo uporabljal povsem novo platformo infozabavnega sistema E3, ki jo je razvil hišni specialist CARIAD in deluje na sistemu Android.

Kaj je torej doslej že znano in potrjeno?

In kaj so pri Audiju povedali med vrsticami? Jasno je, da je Q6 e-tron član Audijeve vse številnejše družine športnih terencev in križancev, uvrščen pa je med Q4 e-trona in Q8 e-trona, kar pomeni, da bo dolg od 4,7 do 4,8 metra. Fotografije maskiranega modela so v javnosti že nekaj časa in z malo domišljije si je tako že mogoče ustvariti njegovo približno podobo.

Pri Audiju bodo za novo platformo PPE, ki si jo bo Q6 potem seveda delil z drugimi modeli (najprej z A6 e-tronom), uporabili 800-voltno tehnologijo, s čimer bodo polnilni časi postali bistveno krajši, pričakovati pa je mogoče moč polnjenja do 350 kilovatov. Tako kot je platforma prilagodljiva in omogoča načrtovanje številnih modelov v srednjem in premijskem razredu, tako so zamišljene tudi zmogljivosti baterijskih paketov, ki jih je mogoče nadgrajevati ter s tem povečevati moč, zmogljivost in doseg posameznega novega modela. Z novo platformo bo lahko Q6 e-tron ponudil zračno vzmetenje in štirikolesno krmiljenje, izjemne polnilne čase, velik doseg, eno- in dvomotorno različico ter seveda napreden sistem vektoriranja navora.

So se pa pri Audiju odločili, da bodo model javnosti razkrili od znotraj navzven. Tako je že jasno, kako zelo posebna bo notranjost novega Q6 e-trona. Gre za inovativni koncept prostorske arhitekture z estetiko in ergonomijo, ki sta popolnoma prilagojeni potnikom. Najbolj izstopa ukrivljen panoramski zaslon, ki povezuje Audijev virtualni kokpit, torej digitalizirane merilnike pred voznikom (diagonala zaslona 11,9 palca), in velik, 14,5-palčni infozabavni zaslon. Oba ekrana uporabljata napredno tehnologijo OLED. Ob tem ima možnost lastnega zaslona (10,9 palca) tudi sovoznik, ki lahko na primer pomaga vozniku s podatki navigacije ali pa si med vožnjo ogleda film.

Posebnost je tudi tako imenovani svetlobni komunikacijski pas (IAL), ki s pomočjo tehnologije LED (84 diod) in s posebnimi svetlobnimi impulzi ter barvo komunicira z voznikom in potniki, na primer ob vstopu v avtomobil kot pozdrav, ob uporabi smernikov, zaklepanju … Seveda pa je njegova osnovna vloga ambientalna osvetlitev v več barvah. Še ena posebnost in inovacija je projicirni zaslon z razširjeno resničnostjo in izjemno svetlostjo, ki informacije navidezno projicira dvesto metrov pred voznikom v dimenzijah devet krat petnajst metrov. Za ta model ima Audi pripravljeno tudi novo generacijo digitalnega zvočnega pomočnika, ki ga je mogoče aktivirati z ukazom »Hey, Audi«. Sistem je učljiv in prepoznava naravne zvočne ukaze voznika, neposredno pa lahko upravlja kar okoli osemsto funkcij v avtomobilu.

Pionir

Audi z novim modelom nadaljuje in nadgrajuje svojo vlogo pionirja rabe organskih svetilnih diod v avtomobilih (OLED). Tovrstno tehnologijo osvetlitve so namreč prvič uporabili že leta 2016 v Audiju TT RS. Če se bo torej lastnik vozila odločil za zadnjo generacijo zmogljivih matričnih žarometov, bo zgornji del reflektorja tvoril poseben LED-modul, ki bo omogočal, da si bo voznik kot dnevno osvetlitev izbral svoj svetlobni podpis. Ta izkorišča dvanajst svetlobnih LED-modulov. Voznik lahko ustvari do osem posebnih svetlobnih podpisov in izbira med njimi, upravlja pa jih lahko tudi prek aplikacije myAudi.

Tudi na zadku je šest modulov s po 360 elementi, ki ustvarijo posebno pozdravno animacijo in svetlobni podpis po želji, saj lahko generirajo novo podobo vsakih deset milisekund. Hkrati pa bo s pomočjo te tehnologije avtomobil lahko komuniciral z drugimi udeleženci v prometu in jih opozarjal na posamezno aktivnost ali nevarnost (tudi z informacijami iz oblaka), na primer z opozorilnim trikotnikom v zadnjih lučeh. To pri Audiju imenujejo komunikacijska osvetlitev.

Sveži model, ki bo javnosti predstavljen še pred koncem leta, bo na novo določil merila uspešnosti v panogi tako glede zmogljivosti kot dosega in polnjenja. Je tudi prvi popolnoma električen model, ki bo zapeljal s proizvodne linije v Ingolstadtu. Poleg tega bo tamkajšnji Audijev sedež postal prva proizvodna lokacija znamke z lastnim obratom za sestavljanje baterij. Prihajajoči Q6 e-tron tako predstavlja globalno preobrazbo Audija v ponudnika vrhunske električne mobilnosti.