vozila /

Legenda živi

California je v svoji 35-letni zgodovini dosegla skoraj kultni status. Nova generacija bivalnega kombija na osnovi Multivana sedme generacije svoje poslanstvo spet nadgrajuje z nekaj inovativnimi in originalnimi elementi.

Legenda živi

Kar je Golf dosegel v svoji športni verziji z oznako GTI, je Multivanu uspelo s konceptom bivalnega kombija, ki je brez posebnih posegov in z nekaj nujnimi, a ne prav bolečimi kompromisi povsem uporaben tudi v vsakdanjem življenju.

Vse se je začelo leta 1988

Tedaj so na Caravan Salonu v Essnu predstavili bivalnik na osnovi modela T3 z zdaj značilno, takrat pa še precej inovativno rešitvijo: posteljo pod dvižno platneno streho (resnici na ljubo je bil na voljo tudi model s plastično dvignjeno nadgradnjo). Izdelali so ga pri specialistu Westfalii. Koncept bivalnega kombija za dvojno rabo se je hitro prijel, prodanih je bilo kar pet tisoč primerkov. Tudi T4 je še prihajal iz Westfalie, šele leta 2004 pa so v tovarni v Hannovru izdelali prvi in povsem Volkswagnov »hotel California«. Uspehi so si nato kar sledili in trenutno aktualna California na osnovi Multivana 6.1 je z več kot petnajst tisoč prodanimi primerki v samo enem letu že presegla vse prodajne rekorde. Ko bo prihodnje leto na trg prišla šesta generacija Californie, narejena na osnovi Multivana T7, bo torej znamka Volkswagen Gospodarska vozila imela zelo dober razlog za veselje. Šampanjce bodo odpirali v čast novi generaciji modela, hkrati pa bodo proslavili dvajseto obletnico prve Californie iz domače tovarne.

Več kot koncept

California, ki so jo poleti predstavili na salonu v Düsseldorfu, je vsaj uradno konceptno vozilo. Jasno pa je, da gre za model, ki je že nadvse blizu serijski proizvodnji. Pri Volkswagnu pravijo, da bo novinka na trgu v letu 2024, kdaj točno, pa ni znano

Kaj torej vemo o konceptni Californii? Zasnovana je na podaljšani osnovi Multivana, torej z daljšim previsom, in tako so njene mere bolj darežljive od odhajajoče generacije (4,90 metra), saj je nova dolga 5,17 metra. Ker nastaja na novi platformi – prvič v svoji zgodovini si jo namreč ta model deli z osebnimi vozili –, pa je nekaj centimetrov širša (1,94 metra).

Sodobna platforma MQB prinaša več udobja, lažji dostop do notranjosti, pa tudi precej več vozniških asistenčnih sistemov in nov, sodobnejši pogonski sklop. O slednjem še ni znano nič konkretnejšega, razen »da bodo za novi model na voljo vsi sedanji pogoni modela Multivan«. Nova California bo tako lahko tudi priključni hibrid, kar zaradi zmogljive pogonske baterije pomeni, da bodo imeli potniki na voljo kar nekaj dodatnih tehničnih bombončkov.

Ključna novost, ki jo prinaša novi model, je zasnova, oblikovana okoli treh tako imenovanih con uporabe.

Nova zasnova

Ključna novost, ki jo prinaša novi model, je zasnova, oblikovana okoli treh tako imenovanih con uporabe. Določajo jo dodatna drsna vrata na levi strani kabine (doslej so bila le na desni strani). S to rešitvijo je Multivan postal mnogo bolj uporaben, praktičen, pa tudi varnejši za vse tiste trge, na katerih imajo volan na desni. Vstop in izstop sta udobnejša, preprostejša, celotna zasnova pa omogoča, da lahko potniki kuhinjske elemente uporabljajo kot nekakšno letno kuhinjo, saj so vsi enostavno dostopni tudi od zunaj.

Tako je indukcijsko kuhalno ploščo mogoče uporabljati pri odprtih vratih, na voljo pa je tudi plinski gorilnik. Od zunaj sta dostopna tudi hladilnik (40 litrov) in kuhinjsko korito. Vsi predali v kuhinjskem bloku se odpirajo navzven in navznoter, na zunanjem delu sta tudi priročna zložljiva mizica in pripraven mini električni žar. Zložljivi senčni rolo zdrži tudi poletni naliv, zaradi letne kuhinje pa je vgrajen na levi strani. Mogoče pa si bo omisliti senčnik tudi na desni strani, in to v obliki jadra. Stoli so vgrajeni v dvižna vrata prtljažnika, miza pa je pod polico prtljažnika.

Ob hladnejših večerih je kuhinjo seveda mogoče uporabljati z notranje strani, za 180 stopinj obrniti voznikov in sovoznikov sedež, dvigniti mizico ter si pričarati udobno atmosfero. Ustvarja jo tudi ambientalna osvetlitev, ki se lahko upravlja na tablici, vgrajeni v C-stebriček nad kuhinjo. Prek tega novega osrednjega nadzornega modula je mogoče tudi krmiliti dvižno streho in svetila ter preverjati stanje vode, servisnega akumulatorja in dodatnega gretja. Tablica pa se lahko uporablja tudi kot zaslon za ogled filma, saj je nameščena na posebno premično roko.

In ko govorimo o udobju v notranjosti, moramo nujno omeniti še posamična sedeža v drugi vrsti, ki nadomeščata zadnjo klop v T6.1. Tako si lahko vsak potnik nastavi položaj po lastnih željah, obenem pa je sedeža mogoče tudi povsem odstraniti, pri čemer velja dodati, da naj bi bila s težo okoli dvajsetih kilogramov menda med najlažjimi v panogi. To pomeni tudi več praktičnosti za tiste, ki potrebujejo daljši tovorni prostor, na primer za prevoz smučarske deske, kanuja, surfa ali supa.

In ko napoči čas za počitek?

Primarna izbira je seveda prvo nadstropje, kjer je postelja široka spodobnih 120 centimetrov, pri Volkswagnu pa izpostavljajo nov sistem posteljnega vložka z vzmetnimi jedri. Prednost tega ležišča je tudi izjemen razgled zaradi velikih okenskih površin, ki odpirajo pogled na zvezdnato nebo.

Preprosto sestavljiva postelja v kabini je zaradi vgrajenega pohištva malce bolj skromnih dimenzij. Kljub temu bodo v novi Californii čisto brez težav prespali štirje, če se le imajo vsaj malo radi.