vozila /

Moč lune

Porsche Slovenija z mrežo polnilnic in polnilno storitvijo MOON charge ustvarja popoln ekosistem električne mobilnosti.

Moč lune

Ko se je že zdelo, da bodo množično elektrifikacijo osebne mobilnosti za preboj na trg izkoristili nova avtomobilistična imena ter tehnološke in energetske družbe, so uveljavljene znamke z dolgoletno tradicijo hitro potegnile ročno zavoro in spremenile smer vožnje. S svojimi razvejenimi prodajnimi in servisnimi mrežami so se nekatere hitro prelevile v ponudnike mobilnostnih storitev, kot je car sharing, s sistemi za samooskrbo z električno energijo in s polnilno infrastrukturo pa so odločno posegle tudi na področje energetike. Odličen primer je Porsche Slovenija, ki je avtomobilskim blagovnim znamkam Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, ŠKODA in Volkswagen Gospodarska vozila dodal še znamko MOON (polnilnice, sončne elektrarne, hranilniki električne energije) ter ponudbo zaokrožil z omrežjem javnih polnilnic MOON charge.

Kako ambiciozen (in uspešen) je ta projekt, lahko ilustriramo s preprostim dejstvom: hitrih polnilnic je v omrežju MOON charge še enkrat več, kot je tistih, ki jih je na slovenski avtocestni križ z davkoplačevalskim denarjem in evropskimi sredstvi postavila država. Marsikatera polnilnica MOON charge pa deluje z večjo močjo kot hitre polnilnice na naših avtocestah.

Kako?

Za uporabo polnilnic je potrebna kartica Porsche Group Card (PGC) s financiranjem. Kupci vozil znamk Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, ŠKODA, Volkswagen Gospodarska vozila in Porsche lahko prejmejo kartico ugodnosti Porsche Group Card brezplačno že ob nakupu ter jo lahko takoj tudi enostavno in brez stroškov nadgradijo v plačilno kartico. Vozniki e-avtomobilov drugih znamk se v program ugodnosti PGC brezplačno in preprosto včlanijo na spletni strani Porsche-Group-Card.si.

Registrirani uporabnik si na svoj telefon namesti mobilno aplikacijo MOON charge, ki omogoča enostavno iskanje prostih električnih polnilnic in njihovo uporabo. Na izbrani polnilnici se identificira z mobilno aplikacijo, RFID-kartico MOON charge ali obeskom in začne polnjenje. Poraba se plačuje mesečno po računu za kartico PGC.

Cena polnjenja Volkswagnovega ID.3 s prazno baterijo na AC-polnilnici MOON charge z močjo 11 kilovatov:

  • do polnosti 50 odstotkov: 0,5 evra pristojbine + 4,5 evra stroška polnjenja za 180 minut = 5 evrov,\
  • v tem primeru znaša stroš;ek (ID.3, 58 kilovatnih ur) za 100 kilometrov vožnje od približno 2,5 do 3 evre, ob polnjenju od 0 do 100 odstotkov pa od 4,5 do 6 evrov.

Okvirna cena polnjenja Volkswagnovega ID.3 s prazno baterijo na polnilnici MOON charge z močjo 75 kilovatov

  • do polnosti 94 odstotkov: 1 evro pristojbine + 15 evrov stroška polnjenja za 60 minut = 16 EUR,\
  • do polnosti 100 odstotkov: 1 evro pristojbine + 15 evrov stroška polnjenja za 60 minut + 4,5 evra stroška polnjenja za dodatnih 9 minut = 20,5 EUR,\
  • strošek (ID.3, 58 kilovatnih ur) za 100 kilometrov vožnje tako znaša od 4 do 6,5 evra.

Kje?

Polnilnice MOON charge med drugim najdemo pri vseh prodajno-servisnih centrih avtomobilskih blagovnih znamk pod okriljem Porsche Slovenija. Dobršen del jih je dostopnih štiriindvajset ur na dan vseh sedem dni v tednu. Ob tem je ena večjih prednosti storitve MOON charge možnost gostovanja v drugih polnilnih omrežjih. V Sloveniji so to polnilnice Gremo na elektriko (kmalu se jim bodo pridružile tiste, ki jih upravlja Petrol in pokrivajo tudi avtocestni križ), na Hrvaškem pa polnilnice HT (Hrvatski Telekom). Skupaj s polnilnicami MOON charge je tako v mrežo vključenih več kot 400 polnilnih mest v dveh državah. Dogovori z novimi roaming partnerji pa jo bodo še razširili. S tem bo vizija uporabe električnega avtomobila z eno kartico in eno aplikacijo, kjer koli se že znajdete s svojim e-vozilom, končno uresničena. Najprej bodo sklenjeni dogovori s ponudniki polnjenja v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, tako da se bo območje brezskrbne in preproste uporabe električnih avtomobilov najprej širilo tja, kjer slovenski vozniki to najbolj množično potrebujejo.

Cena kilovatne ure energije na polnilnih postajah različnih ponudnikov (preračunano na osnovi polnjenja Volkswagnovega ID.3, baterija velikosti 58 kilovatnih ur):

  • polnilnice MOON z močjo 75 kilovatov v območju največje moči polnjenja e-avtomobila: 24,5 centa na kilovatno uro,
  • hitre polnilnice Tesla: 26 centov na kilovatno uro,
  • polnilnice z nazivno močjo med 22 in 50 kilovati, ki jih upravlja Petrol in med katere sodijo tudi polnilnice na slovenskem avtocestnem križu: 38 centov na kilovatno uro,
  • polnilnice Petrol z močjo, večjo od 50 kilovatov: 60 centov na kilovatno uro,
  • polnilnice Ionity: 79 centov na kilovatno uro.

Za koliko?

Primer 1:
75-kilovatna hitra polnilnica Cenik polnilnih storitev MOON charge je sestavljen na osnovi časa uporabe polnilnic. Za močnejše polnilnice ugodna tarifa velja eno uro. Tako je na polnilnici z močjo 75 kilovatov cena 0,25 evra na minuto ob enem evru pristojbine za vsako polnjenje. Po 60 minutah se strošek poveča na 0,5 evra na minuto.

Pri tem je treba vedeti, da se povsem prazna baterija velikosti 58 kilovatnih ur Volkswagnovega ID.3 na polnilnici z največjo močjo 75 kilovatov v eni uri napolni do 94 odstotkov. Povsem polna je v uri in devetih minutah. Če ste do polnilnice pripeljali z 10 odstotki polnosti baterije, jo torej povsem napolnite še v času veljavnosti ugodne tarife.

Avtomobil se na tej polnilnici z največjo močjo polni do 45 odstotkov polnosti baterije. Do takrat v eni minuti iz omrežja prenese največjo količino energije, zato na polnilnicah MOON charge do te polnosti baterije (ID.3, 58 kilovatnih ur) velja najugodnejša cena energije, kakršne ne zagotavlja noben drug ponudnik v Sloveniji.

Primer 2:
30-kilovatna polnilnica Na polnilnicah MOON charge z največjo močjo 30 kilovatov, s kombiniranim oziroma CCS-vtičem in priključkom CHAdeMO so cene prav tako odvisne od časa polnjenja. Prvo uro je strošek 15 centov na minuto ob enem evru za zagon polnjenja, po 60 minutah pa cena polnjenja zraste na 45 centov na minuto. Zato je te polnilnice smotrno uporabljati le 60 minut, kar pa je dovolj, da se povsem prazna batrija Volkswagnovega ID.3 (58 kilovatnih ur) napolni do 51 odstotkov. Tako znaša strošek polnjenja 33 centov na kilovatno uro, kar je ugodneje od večine slovenskih polnilnic, katerih moč presega 22 kilovatov.

Do polovice polna baterija ID.3 (58 kilovatnih ur) zadostuje za več kot 150 kilometrov neagresivne avtocestne vožnje s hitrostjo 130 kilometrov na uro v idealnih vremenskih razmerah po tipični slovenski krajini, torej za brezskrbno vožnjo iz Ljubljane do Maribora, Zagreba, Kopra ali Nove Gorice. Povsem prazna baterija ID.3 (58 kilovatnih ur) se sicer na polnilnicah MOON charge z močjo 30 kilovatov do 100 odstotkov napolni v dveh urah in eni minuti.

Primer 3:
11-kilovatna polnilnica Povsem prazna baterija Volkswagnovega ID.3 (58 kilovatnih ur) se na polnilnicah AC 22 kW z največjo močjo polnjenja 11 kilovatov v treh urah napolni do 50 odstotkov.

Ob gostovanju na polnilnicah Gremo na elektriko, ki sestavljajo najbolj razvejeno omrežje polnilnic AC 22 kW v Sloveniji, in to na najatraktivnejših mestih v urbanem okolju in z brezplačnim parkiranjem v času polnjenja, znaša strošek za prve tri ure 11-kilovatnega polnjenja s kartico oziroma aplikacijo MOON charge in z upoštevano višjo pristojbino za polnjenje kot v omrežju MOON charge 0,3 evre več.

Že danes lahko s pridobitvijo kartice MOON charge oziroma z registracijo v sistem in uporabo aplikacije na pametnem telefonu svoj električni avtomobil polnite na približno 400 polnilnicah v Sloveniji ter na Hrvaškem, in to brez naročnine.

Polnite racionalno, vozite pametno

Hitro polnjenje z močmi nad 50 kilovati uporabo električnega avtomobila tudi glede na čas oskrbe z energijo za vožnjo približa klasičnemu avtomobilu na fosilna goriva. Pri tem je ponudba MOON charge najugodnejša v Sloveniji in ji je tudi v mednarodnem okviru težko najti bolj konkurenčno. Da bi uporabnik pri vožnji z električnim avtomobilom prevozil čim več kilometrov, ob tem čim manj časa porabil za polnjenje in hkrati imel čim nižje stroške, je dobro poznati nekaj malih skrivnosti. Za primer vzemimo Volkswagen ID.3 z baterijo velikosti 58 kilovatnih ur.

Osnovni podatek: Če se v trenutku, ko se na merilniku polnosti baterije izpiše vrednost 10 odstotkov, na merilniku kilometrov, ki ste jih prevozili od zadnjega polnjenja (ko ste baterijo popolnoma napolnili), izpiše denimo vrednost 283,5 kilometra, lahko preprosto izračunate dejanski doseg avtomobila ob avtocestni vožnji glede na svoj slog vožnje in vozne okoliščine. Število prevoženih kilometrov delite z 90 (odstotkov porabljene električne energije) in količnik pomnožite s 100. Tako ugotovite, da vaš ID.3, ki s polno baterijo v vsakdanjem prometu prevozi okoli 400 kilometrov, na dolgi avtocestni vožnji z največjo hitrostjo 130 kilometrov na uro po tipični slovenski krajini prevozi približno 315 kilometrov. To je eden temeljnih podatkov, ki si ga je ob uporabi električnega avtomobila treba čim prej izračunati. To ni tovarniški podatek o dosegu, ampak dejanski doseg v prevladujočih individualnih okoliščinah in ob upoštevanju sloga uporabe avtomobila.

Gremo na pot: Če morate od Nove Gorice do cilja v Ljubljani prevoziti 110 kilometrov, bo glede na dejanski doseg avtomobila polnost baterije ob odhodu morala biti najmanj 35-odstotna.

Podatek dobite s preprostim izračunom (110 kilometrov delite s 315 kilometri in pomnožite s 100). Da ne boste trepetali in se na cilj pripeljali z zadnjimi elektroni, je dobljeno vrednost priporočljivo zaokrožiti navzgor, v tem primeru na 40 ali za tiste previdnejše na 45 odstotkov. Navigacija in potovalni računalnik sicer zmoreta sama določiti doseg ob polnjenju, a nikoli tako natančno ter predvsem skladno z osebnim slogom, danimi okoliščinami vožnje in konfiguracijo tipične poti. Da bi dojel zakonitosti čim učinkovitejše izrabe polnilne infrastrukture, pa je za slehernega uporabnika električnega avtomobila, ki prevozi več kilometrov in ob tem v večjem obsegu uporablja javne polnilnice, dobro, da razume te preproste algoritme preračunavanja.

Sledi hitro polnjenje: Če bi v Novi Gorici v bateriji ID.3 imeli le še 10 odstotkov energije, bi se najhitreje in najugodneje z dodatno elektriko za vožnjo do Ljubljane oskrbeli na polnilnici MOON charge moči 75 kilovatov pri A.B.C. Avto centru. Pri tem ne gre spregledati podatka, da se na polnilnicah z močjo 75 kilovatov naš ID.3 z največjo močjo polni do 45-odstotne polnosti baterije. Od 10 do 45 odstotkov polnosti se bo tako baterija napolnila v 16 minutah. V tem času bo iz omrežja prevzetih 20 kilovatnih ur energije.

In še cena: Strošek polnjenja bo znašal pet evrov (en evro pristojbine za začetek polnjenja in 16 minut po ceni 0,25 evra na minuto). Več energije za to, da dosežete cilj v Ljubljani, ne potrebujete.

Strošek za kilovatno uro energije bo torej znašal 25 centov, strošek za sto kilometrov umirjene avtocestne vožnje z največjo hitrostjo 130 kilometrov na uro pa 4,5 evra. To je vsekakor ugodneje kot katera koli druga možnost, tudi v primerjavi z avtomobili, ki imajo motorje z notranjim zgorevanjem.

Prispeli ste na cilj: Javno polnilnico ste uporabili za to, da ste prispeli do domačega ali službenega parkirišča, kjer boste avtomobil lahko oskrbeli z občutno cenejšo elektriko. Tako se strošek energije za vožnjo lahko spusti pod dva evra za sto kilometrov. Pri tem pa obstaja še možnost samooskrbe z elektriko, kar pri fosilnih gorivih seveda ni mogoče.