Porsche-Slovenija /

Vrhunska e-mobilnost in znamka MOON

Na novinarski konferenci našega podjetja Porsche Slovenija in znamke MOON, ki je potekala v ID.Hub-u v Aleji, smo predstavili celovitost naše ponudbe vrhunske e-mobilnosti ter skupaj z našimi poslovnimi partnerji TAB, Lumar, Amibit, Etrel in Elnet spregovorili o razvojnih, inovativnih in prihajajočih rešitvah na področju mobilnosti.

Vrhunska e-mobilnost in znamka MOON

Danilo Ferjančič, generalni direktor Porsche Slovenija, je spregovoril nekaj besed o tem, kaj poganja e-mobilnost in o moči za spremembo mobilnosti. Izpostavil je strateški cilj, ki podjetje Porsche Slovenija uvršča v sam vrh vrhunske e-mobilnosti. »Smo vodilni ponudnik za električna vozila, energetske rešitve in razvoj novih mobilnostnih konceptov. Naša misija je, da našim strankam olajšamo vstop v svet e-mobilnosti«, je izpostavil generalni direktor Danilo Ferjančič.

Dušan Lukič, vodja projekta Nova mobilnost, je na kratko predstavil storitev polnjenja MOON Charge in hkrati izpostavil, da je trenutno v Sloveniji več kot 500 zasebnih in poslovnih uporabnikov MOON charge. Mreža 129 javnih polnilnic MOON dopolnjuje možnost polnjenja doma ali v podjetju. Prav tako je predstavil sistem za nadzor, upravljanje in povezovanje optiMOON. »Sistem optiMOON omogoča nadzor in upravljanje z napravami, kot so sončna elektrarna, toplotna črpalka, klimatska naprava, hranilniki električne energije, polnilna postaja ali sistem za upravljanje pametnih naprav v zasebnem domu oziroma v poslovnem objektu«.

Sara Fink, koordinatorka projekta e-mobilnosti, pa nam je prestavila e-mobilnost v praksi, prodajne aktivnosti ter novosti MOON. Porsche Slovenija z znamko MOON nudi infrastrukturo za e-mobilnost, svetovanje, montažo, vzdrževanje, rešitve na ključ in še več. »E-mobilnost bo prispevala k bolj zeleni prihodnosti za vse nas.«

Dogodek se je zaključil z okroglo mizo z našimi poslovnimi partnerji. V diskusiji so sodelovali: glavni izvršni direktor Roman Burja iz podjetja TAB Mežica, ki je znano po trajnih, zmogljivih in inovativnih baterijah za industrijska, osebna in tovorna vozila ter po inovativnih rešitvah shranjevanja energije za sisteme, ki potrebujejo stalno in neprekinjeno oskrbo z energijo, skupaj z znamko MOON pa so
razvili hranilnik; direktor Miha Levstek iz podjetja Etrel, kjer razvijajo pametno polnjenje električnih vozil in programske rešitve za upravljanje polnilne infrastrukture, znamki MOON pa zagotavljajo pametne polnilnice za električna vozila in zaledni sistem za njihovo upravljanje; direktor Aleš Nastran iz podjetja Amibit, ki je razvilo optiMOON, sistem celovitega energetskega upravljanja, s katerim skupaj spreminjamo odnos do rabe energije in sooblikujemo trajno prihodnost; direktor Marko Lukić iz podjetja Lumar, znanem po ustvarjanju kakovostnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost, in ki jih je moč naročiti z že vgrajeno opremo MOON (polnilnica, hranilnik, sončna elektrarna) ter generalni direktor podjetja Porsche Slovenija, Danilo Ferjančič. Pogovarjali so se o nadaljnjem razvoju inovativnih rešitev, kaj lahko še pričakujemo na ravni energetske samooskrbe in optimizacije ter kaj lahko skupaj naredimo za to. V pogovoru je sodeloval tudi direktor Podjetja Elnet Matjaž Vidmar, ki skrbi za montažo produktov MOON.

TAB MEŽICA

Družba TAB d.d. je bila ustanovljena leta 1965 kot ena izmed temeljnih organizacij združenega dela Rudnika Mežica, kjer ima predelava svinca več kot 350-letno tradicijo. Danes družba TAB proizvaja vse vrste svinčeno-kislinskih baterij in litij-ionske baterije. TAB je sinonim za trajne, zmogljive in inovativne baterije za industrijska, osebna in tovorna vozila  za inovativne rešitve shranjevanja energije za sisteme, ki potrebujejo stalno in neprekinjeno oskrbo z energijo. Vsak dan polnijo in poganjajo vozila vodilnih svetovnih blagovnih znamk v avtomobilskem in industrijskem sektorju. Pokrivajo področje proizvodnje, prodaje in servisiranja različnih rešitev za shranjevanje energije. S svojim znanjem želijo prispevati svoj delež k zelenemu prehodu, zato so razvili inovativne baterijske hranilnike električne energije in zanje prejeli priznanje GZS za inovacije, s katerimi med drugim skrbijo tudi za nemoteno napajanje električnih vozil širom sveta.

ETREL

Etrel je hitro rastoče proizvodno in IT podjetje ter eno izmed vodilnih podjetij na področju e-mobilnosti. V Etrelu razvijajo inovativne rešitve za okolju in omrežju prijazno električno mobilnost. Med rešitvami, ki jih ponujajo na trgu, so tako pametne polnilne postaje kakor tudi oblačna platforma za upravljanje in nadzor polnilne infrastrukture. Pod okriljem švicarske multinacionalke Landis+Gyr Etrel uresničuje svojo vizijo in se lahko pohvali z vlogo kompetenčnega centra za e-mobilnost. Na področju električne mobilnosti so dejavni že 15 let in predstavljajo enega od pionirjev v industriji. Prvo polnilno postajo so postavili leta 2008 v Sloveniji, danes pa so njihove rešitve prisotne v več kot 40 državah, vse od Norveške do Nove Zelandije.

AMIBIT

Amibit je visokotehnološko podjetje z interdisciplinarno ekipo ambicioznih in vrhunsko izobraženih strokovnjakov. Z lastnimi rešitvami naslavlja naraščajoči trend digitalne transformacije v energetskem sektorju in urbanem okolju. Produkti podjetja AMIBIT spreminjajo odnos do rabe energije in sooblikujejo trajno prihodnost. Agilnost je ključna prednost podjetja Amibit, saj se lahko s svojimi rešitvami hitro odzove in prilagodi razmeram in potrebam na energetskem trgu. Za svoje dosežke je podjetje prejelo vrsto nagrad. Med drugimi je za svoj najnovejši produkt Reduxi – sistem za upravljanje z energijo - podjetje Amibit prejelo nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo. Vizija: Postati globalno prepoznaven ponudnik rešitev in IoT naprav na področju energetskega upravljanja.

LUMAR

Družinsko podjetje Lumar je bilo ustanovljeno leta 1993. Podjetje je od nastanka zgradilo več kot 2.540 različnih montažnih objektov v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Švici in Franciji. Filozofija razmišljanja, delovanja in razvoja podjetja je usmerjena v ustvarjanje kakovostnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost. Vse to se odraža v sloganu podjetja Živi najbolje. Z zgodnjo usmeritvijo v trajnostno gradnjo, hitrim uvajanjem sodobnih znanj in tehnologij za gradnjo inovativnih objektov v pasivnem standardu, ustvarjanjem novih trendov ter praktično neomejenimi možnostmi izpolnjevanja individualnih želja in pričakovanj kupcev se je podjetje uveljavilo kot najbolj inovativno in uspešno slovensko podjetje med proizvajalci montažnih objektov. Nove trende trajnostne gradnje prikazujejo v vzorčni hiši v Dragomlju, ki je prva slovenska hiša s certifikatom Active House.