TRENDI /

Podpiramo dobre projekte, ki spreminjajo prihodnost

Pri Porsche Slovenija letos praznujemo trideset let svojega uspešnega delovanja. Jubilejno leto je sestavljeno iz odprtega dialoga, prepletanja vrednot, v katere verjamemo in jim sledimo, ter vrhunskih partnerskih projektov. Cilji so jasni, izjemno pomembno pa je tudi, da se na poti do njih pišejo dobre in srčne zgodbe. Za boljši jutri, že danes.

Podpiramo dobre projekte, ki spreminjajo prihodnost

Z zanesljivo poslovno rastjo si je podjetje Porsche Slovenija skozi leta nedvomno utrdilo svoje mesto in ugled med ljubitelji vrhunske mobilnosti. Mobilnost pa ni edina oblika premikanja, tu je vedno tudi naša zaveza k sodelovanju s partnerji, s katerimi si kot vodilni uvoznik avtomobilov v Sloveniji delimo vrednote in na podlagi skupaj zastavljenih ciljev spreminjamo stvari na bolje. Ob tej priložnosti izpostavljamo šest vrhunskih projektov, za katerimi stojijo predani posamezniki in organizacije.

 

JELKO GROS,

Nordijski center Planica; projekt: Projekt trajnostne mobilnosti

Ni samo odličen komentatorski glas RTV-ja in nekdanji trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih, ampak tudi idejni oče in vodja Nordijskega centra v Planici. Ta je kraljica poletov, hkrati pa se tudi kraljevsko zavzema za trajnost. V dolini pod Poncami se zavedajo, da se z naravo ne sme tekmovati, temveč se ji moramo podrediti oziroma jo spoštovati. Tamkajšnji gradbeni dosežki tako ne zasenčijo okoliških očakov, skupni imenovalec vseh prireditev v planiškem centru pa je, da je pri njihovi organizaciji in izvedbi dosledno upoštevana prijaznost do okolja.

Biser slovenske športne zgodovine trajnostne prakse upošteva tudi pri ogrevanju prostorov in izrabljanju vode, posebna pozornost pa je prav tako namenjena prevozom po dolini. Ker se spodbuja aktivno preživljanje prostega časa v naravi, se je od parkirišča do skakalnic treba sprehoditi, ob tem pa se je mogoče naužiti svežega zraka. Na parkirnih mestih so na voljo tudi polnilnice za e-avtomobile, kar je še en pomemben korak v zeleno prihodnost. Polnilnice so bile postavljene v sodelovanju s Porsche Slovenija, medtem ko je blagovna znamka Audi že sedmo leto zapored elitni partner Nordijskega centra.

Ste za izlet v biser gorenjske narave na okolju prijazen način? Naj vas Jelko Gros s tem sporočilom še dodatno prepriča o pomembnosti ohranjanja zelene doline pod Poncami.

 

NINA BALENT,

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje; projekt: Varen prevoz za otroke in mladino

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje ljudem v stiski pomaga že skoraj sedemdeset let, Nina Balent pa delovanje ene izmed naših najbolj prepoznavnih neprofitnih in humanitarnih organizacij soustvarja že trinajsto leto. V kolonijah, ki jih zveza ponuja čez poletje, je bila nekoč tudi sama, sprva kot otrok, kasneje kot vzgojiteljica. Tam je na lastni koži občutila težo stiske in medvrstniških razlik ter se hitro naučila, kako lahko že majhna dejanja in pozornosti naredijo veliko več, kot si lahko predstavljamo. Od takrat je sodelovala pri snovanju številnih humanitarnih programov, kot sta Botrstvo in Veriga dobrih ljudi, danes pa se posveča predvsem organizaciji prostočasnih dejavnosti za otroke in mladino.

Zgodbe, s katerimi se v zvezi srečujejo vsak dan, so zelo težke in nikogar ne morejo pustiti ravnodušnega. Ravno zato ne gre zanemariti velikega števila sporočil o podpori in pripravljenosti pomagati, ki delujoče v organizaciji navdajo s pozitivnostjo in upanjem. Pomoč je vedno dobrodošla, pa naj gre za prostovoljstvo ali donacijska sredstva. Med slednjimi se je znašlo tudi gospodarsko vozilo Volkswagen, ki ga je podjetje Porsche Slovenija podarilo zvezi. Kombi je hitro postal nepogrešljivi član njene družine, saj praktično vsak dan prevaža donacije po bližnji in daljni okolici, hkrati pa je na voljo za prevoze otrok in družin, ki so del programov te organizacije.

Poglejte, kako majhna stvar je včasih že dovolj za iskren otroški nasmeh.

 

ROBERT ŠTABA,

Zavod Varna pot; projekt: Park varne mobilnosti

Robert Štaba je človek na varni misiji, in to dobesedno, saj je mednarodno priznani strokovnjak za mobilnost in varnost v prometu ter pobudnik, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot. Med drugim se zavzema tudi za Vizijo nič, katere cilja sta nič smrtnih žrtev in nič hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč. Robert poudarja pomembnost preventive in zavedanja, da imamo v prometu moč vsi, da nikoli nismo sami in da so varnostna pravila osnova za dejanja, ne samo besede. To je naložba za varno skupno prihodnost – ne le na ravni države, kjer varne ceste in kolesarske steze ne smejo ostati samo predvolilni bombončki, ampak tudi v šolah, saj je o varnosti v prometu treba začeti poučevati že najmlajše.

Zavod Varna pot je tako s podporniki, med katerimi je tudi Porsche Slovenija, ustvaril interaktivni izobraževalni projekt z imenom Park varne mobilnosti. Tu se bodo otroci in mladostniki lahko izobraževali in preizkusili na poligonih praktične vožnje s kolesi, skiroji, poganjalčki, rolkami, električnimi dvokolesi in drugimi vozili. V parku bodo svoje mesto dobili tudi tisti, ki so jih zaznamovale posledice prometnih nesreč, saj bo poskrbljeno za podporo, pomoč in posebej zanje pripravljene programe.

Mlade je treba opolnomočiti z znanjem in jim pomagati, da bodo v prometu varni. Robert Štaba vas nagovarja s to vizijo varne mobilnosti.

 

Dr. MATJAŽ KORMAN,

vodja razvoja pogonskih sistemov, Audi Hungaria; projekt: Prenos znanja in izkušenj s področja e-mobilnosti

Dr. Korman je ime, ki ga v Audijevih tehnoloških krogih prav dobro poznajo. Imenujejo ga tudi očeta prvega Audi e-trona, sicer pa je strateg, vizionar, razvojnik in postavljavec temeljev za prihodnost samovozečih vozil. Kljub temu da je v svojem razmišljanju vedno pred časom, pa ima pri razvijanju idej vedno v mislih, kakšen je tipičen uporabnik in kako bi mu napredek lahko olajšal življenje.

Morda jutri z avtomobili res še ne bomo leteli, bomo pa vsekakor bolj varno in udobno mobilni. Načrti tako niso samo v oblakih, ampak še kako na realnih tleh, saj pri Audiju že govorijo o drugi generaciji e-mobilnosti. Tehnološko smo namreč z računalniškimi sistemi in umetno inteligenco že tako daleč, da cenovno dostopna avtomatika že lahko nadomesti človeka in ga pelje varneje, se odloča pametneje in odziva hitreje. Seveda je pred nami še vrsta izzivov, kot so pametna mesta za polnjenje in tehnologija elektromotorjev, a ravno iskanje odgovorov in razvijanje tehnik za boljšo kvaliteto življenja ženeta visokotehnološki razvoj. Ker si za napredek in sodelovanje v avtomobilski industriji prizadevamo vsi, bo dr. Korman svoje bogato znanje in izkušnje delil na letošnjem Blejskem strateškem forumu, katerega dolgoletni partner je tudi Porsche Slovenija. Gre za eno izmed ključnih platform na področju prenosa strokovnosti in aktualnih kompetenc.

Kaj ima dr. Korman za privilegij in kdaj se po njegovem mnenju rodijo najboljše ideje, lahko izveste tukaj.

 

SARA ISAKOVIĆ,

*mag. psihologije; projekt: Program za psihološko stabilnost mladih*

Kot bivšo profesionalno športnico s srebrno (in našo prvo plavalno!) olimpijsko medaljo jo najbrž poznate vsi, manj pa vas verjetno ve, da je tudi magistrica »performance« psihologije in uspešna podjetnica. Treninge v vodi je zadnja leta zamenjala za treninge uma, saj s svojim znanjem ter z različnimi psihološkimi orodji in tehnikami pomaga do boljše psihološke odpornosti tako športnikom kot tudi podjetjem in posameznikom.

Sara meni, da je psihološko odporen tisti človek, ki je sposoben opazovanja, prepoznavanja in samoregulacije lastnih čustev. Če tega ne uzavestimo, lahko ne glede na talent in pripravljenost v ključnem trenutku zamrznemo in ne pokažemo tistega, kar bi lahko, bodisi zaradi pomanjkanja motivacije in samozavesti bodisi zaradi prevelikih pritiskov in pričakovanj. Sara skoraj dnevno dobi klice obupanih staršev, ki ne vedo, kako naj v takšnih primerih pomagajo svojim otrokom. V Sloveniji razen psihologov, ki delujejo eden na enega, podobnih večjih iniciativ za mlade še ni. Sara zato letos v sodelovanju s Porsche Slovenija pripravlja brezplačen program psihološkega treninga in podpore z imenom Vklopi se. Namenjen je tridesetim mladim športnikom, ki bodo v petih tednih skupaj z njo razvijali budnejši odnos do telesa in obvladovanja lastnih misli na treningih. Ne samo zato, da bodo uspeli v športu, ampak tudi v življenju nasploh.

In zakaj je prav in pomembno, da mladim to omogočimo? Sarin odgovor najdete tukaj.

 

JURE PUKL,

mednarodno uveljavljeni saksofonist; projekt: Multimedijski jazz projekt

Jure Pukl je saksofonist in jazzovsko ime svetovnega kova. Guardian ga je pred leti razglasil za vzhajajočo zvezdo glasbene generacije novega stoletja, s svojo zgodbo pa dokazuje, da lahko z vztrajnostjo, trdim delom in zaupanjem vase vsakdo seže visoko. Od tega, da je sprva le pritiskal na tipke klarineta in pihal v prazno, do enajstih avtorskih albumov, Prešernove nagrade in profesorskega naziva na katedri za jazz Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Kreativni navdih črpa iz življenja – pravi, da ga glasba uči živeti in življenje uči glasbe. Po petindvajsetih letih dela v tujini si je osrednji prostor za glasbeno ustvarjanje ponovno našel v Ljubljani. Tema njegovega prihajajočega glasbenega projekta, ki ga podpira Porsche Slovenija, je sprejemanje drugačnosti. Za čas, v katerem živimo, je preveč zavračanja in Jure verjame, da je ravno glasba most do bolj odprte in sprejemljive družbe. Na odru se bo saksofonistu tako pridružila vrsta umetniških gostov iz različnih glasbenih zvrsti, od popa, rocka do funka in seveda jazza. Nastop bo povezal občinstvo s prepletom čustev, ki odražajo nestrpnost na eni in človečnost, sočutnost na drugi strani.

Tako kot življenje je tudi glasba nenehen ples iskanja ravnovesja. Vas zanima, kaj je Jure povedal o njeni povezovalni moči ? Prisluhnite mu.

Šest projektov in šest oseb, ki živijo enako vizijo: pripraviti vse pogoje za to, da bo jutrišnji dan boljši, lepši in prijaznejši. Hvala vsem, da se trudite in nikoli ne odnehate. In hvala za zaupanje, le skupaj smo lahko najboljši.